Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ανθόμελο


Ανθόμελο και άλλα....

Το ανθόμελο, όταν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, παίρνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Ετσι έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, καστανιάς, βαμβακιού κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι μελιτωμάτων με δύο κύριες κατηγορίες: τo πευκόμελο και το μέλι ελάτου.
Η... εξέλιξη: Κρυστάλλωση ή ζαχάρωση Η κρυστάλλωση ή ζαχάρωση, όπως συνηθίζουμε να τη λέμε, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη για πολλά είδη μελιού κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα ή τη γνησιότητά του και φυσικά δεν επηρεάζεται η θρεπτική του αξία.
Υπάρχουν μέλια που δεν κρυσταλλώνουν, όπως αυτά που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα (πεύκο, έλατο κ.ά.).
Το θυμαρίσιο κρυσταλλώνει ύστερα από πολύ καιρό, ενώ το ανθόμελο πολύ γρήγορα.
Εύκολα όμως ένα κρυσταλλωμένο μέλι επανέρχεται σε μπεν μαρί. (Βάζετε το βάζο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.)
Νοθεύεται; Οχι εύκολαΤο μέλι είναι από τα ελάχιστα τρόφιμα που δεν νοθεύονται εύκολα. Αναμειγνύεται δύσκολα με νερό, γλυκόζη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η πιο συχνή νοθεία είναι αυτή ανάμειξης ελληνικού με εισαγόμενου μελιού ή πώλησης εισαγόμενου για ελληνικό. Επίσης έχει καταγγελθεί και νοθεία με ισογλυκόζη.
Βασιλικός πολτός: Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά Είναι φυσική πρωτεϊνούχος τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πρωτεϊνες, λιπαρά οξέα, βιταμίνες (ειδικά του συμπλέγματος Β) σάκχαρα, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία. Εχει υψηλή βιολογική αξία και είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ειδικότερα βοηθά στις καρδιακές παθήσεις, στο άσθμα, στην αναιμία, στον διαβήτη, στο κυκλοφορικό, στο νευρικό σύστημα και ωφελεί όσους αθλούνται, κάνουν έντονη πνευματική εργασία, έχουν αδύναμο οργανισμό, ενώ ενισχύει και τη σεξουαλική ικανότητα.
Πανάρχαιο φάρμακο: μετρά 3.500 χρόνιαΗ αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Στους αιγυπτιακούς πάπυρους πριν από 3.500 χρόνια αναφέρεται ως φάρμακο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών ότι η ζωή παρατείνεται, όταν καταναλώνεται καθημερινά μέλι και γάλα. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι, ενώ ο Δίας ανατράφηκε από τη νύμφη Μέλισσα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και ο Αριστοτέλης πίστευε ότι χάριζε μακροζωία. Οι παιδαγωγοί στη Σπάρτη αποσύρονταν με τους εφήβους στρατιώτες για έναν μήνα στον Ταϋγετο, όπου ζούσαν τρώγοντας μόνο μέλι, γι αυτό και τον έλεγαν μήνα του μέλιτος. Ο Ομηρος το εκθειάζει στην Οδύσσεια και την Ιλιάδα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Προσοχή στα βρέφη: Η κατανάλωση του μελιού μπορεί να ξεκινήσει μετά τη συμπλήρωση του ενός έτους. Τα βρέφη τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους τρέφονται με γάλα και σιγά σιγά περνούν και στις άλλες τροφές. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούν να καταναλώνουν άφοβα μέλι, γατί τότε έχει αναπτυχθεί πλήρως η εντερική τους χλωρίδα.
Τips: Για τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα στύψτε μισό λεμόνι και ανακατέψτε το με δύο κουταλιές μέλι.
περισσότερα;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οδηγός Υγείας

Παρακάτω παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω ενημερωτικών διαδικτυακών χώρων.

========================================

http://www.emvolioktm.gr/

Ένας οδηγός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τι τον προκαλεί και κυρίως πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτόν.

http://www.emvolioktm.gr/

========================================

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: www.eof.gr

Γενική Γραμματεία Εμπορίου: www.gge.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις