Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Η μεσογειακή δίαιτα «φάρμακο» και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

The New York Times

Η μεσογειακή δίαιτα φέρεται να μειώνει τον κίνδυνο της διανοητικής υποβάθμισης και ενδεχομένως να συμβάλει στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα άτομα με προβλήματα μνήμης.

Πρόκειται για το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες στα «Αρχεία της Νευρολογίας» και η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών 1.393 ανθρώπων δίχως διανοητικά προβλήματα και 482 ασθενών με περιορισμένης κλίμακας διανοητικές αναπηρίες, που βρίσκονταν, δηλαδή, στο αρχικό στάδιο της διανοητικής υποβάθμισης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί προπομπό της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών πρώιμης άνοιας. Οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε κατηγορίες, αναλόγως με τον βαθμό στον οποίο η διατροφή τους βασιζόταν στη μεσογειακή δίαιτα.

Εκείνοι που τρέφονταν συχνά με ψαρικά, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, ενώ παράλληλα κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και μικρές μερίδες κρεατικών, χαρακτηρίζονταν από τους ερευνητές «πιστοί της μεσογειακής δίαιτας». Μετά από πέντε χρόνια παρακολούθησης, 275 περίπου άτομα από την ομάδα των υγειών, ανέπτυξαν ήπια μορφή διανοητικής αναπηρίας. Οι «πιστοί της μεσογειακής δίαιτας», ωστόσο, είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάποιου είδους ήπια διανοητική αναπηρίας σε σύγκριση μe αυτούς που οι διατροφικές του συνήθειες απείχαν κατά πολύ από τη μεσογειακή δίαιτα.

Επιβράδυνση

Παράλληλα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μεσογειακή δίαιτα επιβράδυνε την επιδείνωση της κατάστασης σε όσους έπασχαν από ήπιες μορφές διανοητικής αναπηρίας.

Από τους 482 άνδρες και γυναίκες με συμπτώματα ήπιας μορφής διανοητικών παθήσεων, οι 106 ανέπτυξαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ μετά από τέσσερα χρόνια. Εκείνοι, ωστόσο, που άνηκαν στην κατηγορία των «πιστών στη μεσογειακή δίαιτα», αποδείχτηκε ότι διέτρεχαν κατά 48% μικρότερο κίνδυνο να πληγούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια υγιεινή δίαιτα και για άλλους λόγους», τόνισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής νευρολογίας του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, δρ Νικόλαος Σκαρμέας. «Είναι καλό να υιοθετούμε υγιεινούς τρόπους διατροφής το συντομότερο και να τους διατηρούμε για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οδηγός Υγείας

Παρακάτω παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω ενημερωτικών διαδικτυακών χώρων.

========================================

http://www.emvolioktm.gr/

Ένας οδηγός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τι τον προκαλεί και κυρίως πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτόν.

http://www.emvolioktm.gr/

========================================

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: www.eof.gr

Γενική Γραμματεία Εμπορίου: www.gge.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις