Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Albert Szent-Gyorgyi: Η Google τιμά τα 118 χρόνια γέννησης του νομπελίστα

πηγή: www.madata.gr
Albert Szent-Gyorgyi: Η Google τιμά τα 118 χρόνια γέννησης του νομπελίστα

Albert Szent-Gyorgyi: Η Google τιμά τα 118 χρόνια γέννησης του νομπελίστα (Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι) που το όνομα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την βιταμίνη C. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το σημερινό doodle της google είναι γεμάτο με πορτοκάλια και άλλα φρούτα τα οποία περιέχουν αυτήν την βιταμίνη.

Μόλις το 1928 προσδιορίστηκε ότι το ευεργετικό συστατικό στο χυμό λεμονιού που απετρεπε το σκορβουτο δεν ήταν άλλο παρά η Βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή απομονώθηκε από τα επινεφρίδια το 1928 από το βιοχημικό Ούγγρο νομπελίστα Albert Szent-Gyorgyi (Άλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι) και αναγνωρίστηκε σαν παράγοντας θεραπείας του σκορβούτου το 1932.

Η ονομασία της ασκορβικό οξύ προέρχεται από την έκφραση αντισκορβουτική βιταμίνη , δηλαδή τη βιταμίνη που θεραπεύει και προλαβαίνει το σκορβούτο. Η βιταμίνη C έχει τεράστια
σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση του κολλαγόνου , η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, το μεταβολισμό των αμινοξέων και της απελευθέρωσης των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg. Τα φρέσκα λαχανικά και κυρίως τα εσπεριδοειδή είναι οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C.

Γι αυτή την ανακάλυψή τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής το 1937

Προσδιόρισε ακόμη τέσσερα οξέα, τα οποία έχουν σχέση με την αναπνοή των μυϊκών κύτταρων (1935) και ασχολήθηκε με την έρευνα του καρκίνου.

Το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής του Szeged στην νότια Ουγγαρία πήρε το όνομά του.

Έχει πει: (Γνωμικολογικον.gr)

- Η επιστημονική έρευνα γίνεται με τέσσερα πράγματα: μυαλό για να σκέφτεσαι, μάτια για να βλέπεις, μηχανήματα για να μετράς και, τέταρτον, χρήματα.

-Η ανακάλυψη συνίσταται στο να βλέπεις αυτό που βλέπει ο καθένας και να σκέφτεσαι αυτό που δεν σκέφτεται κανένας.

-Έχουν πει πως ανακάλυψη είναι ένα τυχαίο γεγονός που συναντά ένα προετοιμασμένο μυαλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οδηγός Υγείας

Παρακάτω παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσω ενημερωτικών διαδικτυακών χώρων.

========================================

http://www.emvolioktm.gr/

Ένας οδηγός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τι τον προκαλεί και κυρίως πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτόν.

http://www.emvolioktm.gr/

========================================

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων: www.eof.gr

Γενική Γραμματεία Εμπορίου: www.gge.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις